Keep calm, stay cool and take a breath!

Loopt jouw interne temperatuur tijdens deze warme dagen ook op? 
In deze tijd van het jaar, als de externe warmte stijgt, merk je vaak dat je intern oververhit raakt. Hieronder vind je een eenvoudige ademoefening om een frisse, koele lucht uit te nodigen in je lijf. Deze ademtechniek koelt niet alleen je lichaam af, maar kalmeert ook je (parasympatische) zenuwstelsel. Het brengt je hersenen in evenwicht door je zenuwstelsel tot rust te brengen en de aanmaak van dopamine te stimuleren.
Het parasympatische deel van ons zenuwstelsel kalmeert en dat stimuleert de bloedstroom naar onze vitale organen en verlaagt de bloeddruk. Dopamine wordt geactiveerd wanneer we plezier ervaren.
De verkoelende ademhalingsoefening
  1. Ga zitten in een comfortabele, rechte houding en stem af op de gewaarwordingen in je lichaam (gebruik al je zintuigen).
  2. Adem een paar keer rustig in en uit via je buik (gebruik daarbij je middenrif).
  3. Open nu je mond in een ‘O’ vorm en maak van je tong een gootje, met de zijkanten naar boven. Als dit niet lukt, plaats je tong dan zachtjes achter je gehemelte net achter je bovenste rij tanden en maak een brede lach.
  4. Adem diep en volledig in door je tong, alsof je door een rietje ademt en focus op de koele lucht die je longen binnenstroomt.
  5. Hou de adem na de inademing een paar tellen vast, zonder spanning te creëren in de nek.
  6. Adem uit door de neus door de navel recht naar achteren, naar je ruggengraat te brengen. Hou je mond daarbij gesloten.
  7. Herhaal dit een aantal minuten.

Adem tijdens de oefening gewoon rustig en ontspannen. Blijf letten op de gewaarwordingen in je lijf terwijl de adem in en uit stroomt. Welke geluiden hoor je? Wat zie je? Wat voel je in je binnenwereld en je buitenwereld? Wat is de kwaliteit van je ademhaling (snel, langzaam, diep, oppervlakkig, vloeiend, haperend)? Voel je de verkoeling van deze ademtechniek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *