Onze longen zijn van levensbelang. Ze zorgen ervoor dat we kunnen ademen. Maar hoe zit het nu precies met de werking van de longen en wat is precies hun functie?

Simpel gezegd zorgen onze longen ervoor dat we goed kunnen ademhalen. Met gezonde longen gaat dat ademen vanzelf, waardoor je haast zou vergeten hoe belangrijk de longen zijn en hoe belangrijk het is om ze gezond te houden. Dankzij hen krijgt ons lichaam elke vier seconden zuurstof. Dat is meer dan 20.000 keer per dag, of 8 miljoen keer per jaar. Een goede werking van de longen is dus onmisbaar.

Drie fasen

Je ademhaling bestaat uit drie fasen: de inademing, de uitademing en de rustfase. De zuurstof die we inademen komt via onze mond of neus in de luchtpijp terecht. De luchtpijp is een stevige buis waarin kraakbeenringen zitten, zodat de buis altijd open is. De buis splitst zich in twee takken die we bronchiën noemen. Aan de uiteinden van de kleinste bronchiën zitten de longblaasjes. Deze blaasjes zijn gemaakt van het meest tere weefsel in ons lichaam. De longblaasjes geven de ingeademde zuurstof af aan het bloed. De ribbenkast zorgt voor bescherming van je longen en je hart. De ribbenkast is flexibel en kan uitzetten bij inademing en inkrimpen bij uitademing door middel van spieren.

Het bloed brengt de zuurstof naar alle cellen in het lichaam. Dit is een verbrandingsproces waarbij afvalstoffen vrij komen in de vorm van koolstofdioxide. Die wordt via de bloedsomloop teruggebracht naar de longen en daar weer uitgeademd.

Een belangrijke fase in de ademhaling die vaak wordt vergeten is de rustfase. Een fase waar mensen zich niet van bewust zijn, maar waarin veel winst te behalen is. En daar kan ik je bij helpen.

Belang van het middenrif

Belangrijk bij onze ademhaling is het middenrif, ook wel het diafragma genoemd. Het middenrif zit direct onder je longen en is verantwoordelijk voor een goede werking van ons ademapparaat. Vaak zien we echter dat mensen maar beperkt gebruik maken van hun middenrif. Dit uit zich meestal in een onregelmatige, ondiepe, gespannen en snelle ademhaling.

Het middenrif heeft een aanzuigende werking van het bloed uit het onderlichaam. Door je middenrif goed te gebruiken, help je je hart als het ware het bloed terug naar boven te brengen. Dit helpt bij het verlagen van je bloeddruk.