Adem is leven.

Hoe je ademt, is hoe je leeft.

Beheers je adem, beheers je leven.

Je ademhaling beïnvloedt je emoties. En je emoties beïnvloeden je adem. In slechts 1 ademhaling kun je je staat van zijn veranderen. En 1 verandering in emotie heeft direct invloed op je adem. Want het werkt twee kanten op.

Stel je maar eens voor dat je een weg wilt oversteken terwijl er plotseling een auto nadert. Wat is je eerste reactie? Je schrikt, je adem stokt en je springt snel aan de kant. Het gebeurt automatisch en voordat je erover na kon denken. Was je eerst gestopt om te kijken wat voor auto eraan kwam of wat voor kleur die had, dan was je te laat.

Het is een overlevingsmechanisme dat wordt aangestuurd door ons centrale brein. Om specifiek te zijn door ons autonome zenuwstelsel. Autonoom betekent zelfsturend. Zodra je weer veilig bent sla je een zucht van opluchting. Ook dat gebeurt vaak automatisch.

Je ademhaling is echter het enige systeem in je lijf dat zowel volledig automatisch als door jezelf beïnvloedbaar is. Je kunt er bewust controle over nemen. Dat is geen toeval, geen foutje van de natuur. Dat is juist een kans, een uitnodiging, om deel te nemen aan onze eigen natuur!

Zenuwstelsel

Maar wat kun je hier dan mee vraag je je misschien af? Meer dan je denkt! Want als je weet hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op je ademhaling, ben je altijd en overal in staat om bewust invloed uit te oefenen op je gedachten, gevoelens en emoties. 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar.

De adem is de schakel, de brug, tussen lichaam en geest. Of beter gezegd, de schakel tussen de bewuste en de onbewuste geest. Het is als een afstandsbediening van je autonome zenuwstelsel.

Elke emotie, elke psychologische toestand en elke fysiologische toestand heeft een overeenkomstig ademhalingspatroon. Je ademhaling is anders wanneer je rustig en kalm bent dan wanneer je boos of gestrest bent. Verandert je toestand, dan verandert je ademhaling. Verander je je adempatroon, dan verandert je toestand. Kortom, je kunt je adem gebruiken om je toestand te kiezen.

Ademcontrole = zelfcontrole

Adembewustzijn = zelfbewustzijn

Met de adem kun je dus bewust invloed uitoefenen over je focus, je energie, je bewustzijn, je creativiteit, je immuunsysteem, je spanning of ontspanning, kortom, op jouw leven. Door te leren je adem te beheersen, leer je je volledige potentieel te benutten.