Blogs

10 waardevolle tips voor een veilige Nieuwjaarsduik

Dit jaar is er wederom geen officiële Nieuwjaarsduik van de bekende erwtensoepmaker met de oranje mutsen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je niet zelf om 12.00 uur een duik kunt nemen om het jaar 2022 fris en gezond te beginnen.

Hier 10 simpele maar waardevolle tips om veilig het water in en uit te gaan voor de geoefende en minder geoefende winterzwemmer:

  1. Veiligheid voorop: ga nooit alleen!
    Zorg dat je samen het water ingaat of dat er altijd iemand in de buurt is om een oogje in het zeil te houden. Neem ook altijd een mobiele telefoon mee.
  2. Kies een plek uit waar je veilig het water in en uit kunt
    Zoek in je omgeving naar een plek waar je veilig het water in en uit kunt. Bij voorkeur een strandje waar je geleidelijk het water in en uit kunt lopen en waar je bodem onder je voeten houdt. Kies een plek zonder stroming, dus nooit in de buurt van een rivier, stuw, gemaal of sluis. Trek eventueel waterschoenen aan. Een badkuip thuis kan natuurlijk ook.
  3. Neem iets warms te drinken mee
    Een thermosfles met warme thee – al dan niet met gember – is heerlijk wanneer je het koude water uitkomt. Het warmt je lijf van binnenuit extra op. Warme chocomel is natuurlijk ook lekker!
  4. Bereid je voor
    Trek warme kleding aan voor je weggaat en doe thuis je zwemkleding alvast aan. Neem wat plastic zakken mee om je droge spullen op te leggen. Dan heb je ook gelijk iets mee voor je natte spullen na het omkleden. Neem verder een warme muts en warme sokken mee en eventueel een extra trui en handdoek. Als je niet zo’n grote tas meeneemt, leg dan bovenop wat je het eerst nodig hebt wanneer je uit het water komt.
  5. Warm voordat je het water in gaat je lichaam goed op
    Vergelijk het met een warming-up bij sport. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar het water, of doe minimaal 5 minuten een goede warming-up voor je lichaam. Joggen, fietsen, springen, jumping jacks, je armen van boven naar beneden rondzwaaien, je armen naar links en rechts zwaaien en je bovenlichaam in tegengestelde richting draaien. Het is heel belangrijk om je hart, bloedvaten, spieren en gewrichten vooraf goed warm te maken. Pas als je goed bent opgewarmd kun je het water in.
  6. Blijf niet te lang in het koude water
    Zorg voor de juiste dosis kou. Ook al is de buitentemperatuur relatief hoog, het water is nu op de meeste plekken zo’n 6-8 graden. Het principe van kort en krachtig is hier van toepassing. Maximaal 30 seconden tot 1 minuut zijn voldoende voor een positief effect. Bij een te grote dosis kou koelt je kerntemperatuur te veel af en dat is niet de bedoeling. Het idee is dat je lichaam van buiten koud wordt, terwijl je kern warm blijft. Voel je je innerlijke kachel aangaan als je nog in het water bent? Ga er dan direct uit en gebruik die energie om op de kant weer op te warmen. Je gevoel in het water is nooit maatgevend, omdat teveel kou verdooft.

    Vergelijk het met een koude aardappel die je in de sneeuw gooit: die bevriest.
    Een warme aardappel duwt de kou weg en doet de sneeuw smelten.

  7. Bewegen of stilzitten in het water?
    Je kunt natuurlijk snel het water inrennen, jezelf onderdompelen en er direct weer uitrennen. Meer voor de fun. Een andere manier is om rustig en kalm het water in te lopen en eerst je enkels en polsen even nat te maken. Zo geef je je brein alvast een seintje: er komt een koudeprikkel aan! Vervolgens loop je tot je navel het water in. Draai je dan om met je gezicht naar de kant en zak op een uitademing rustig tot aan je schouders onder water. Leg je handen op je bovenbenen. Gebruik je ademhaling om de eerste schrikreflex te kalmeren. Je brengt je ademhaling tot rust door te focussen je op je uitademing. Zodra die rustig is, meestal na een halve minuut, kun je echt even ervaren hoe het is in het koude water. Spring voordat je het water uitloopt nog even 3 x op en neer met je armen in de lucht. Dat voelt heel anders dan de eerste variant. Welke vorm kies jij?
  8. Angst of weerstand overwinnen?
    Het is logisch dat je weerstand of stress ervaart voor je de kou ingaat. Maar dat is geen reden om het niet te doen, of weg te lopen als je langs de waterkant staat. Stress hoeft namelijk niet ongezond te zijn. Integendeel! Het kan juist in je voordeel werken, je sterker maken, mits je er bewust en verantwoord mee omgaat. Door te trainen met de kou train je namelijk niet alleen je lijf, maar ook je geest. Zo maak je jezelf weerbaarder en leer je beter om te gaan met stressvolle situaties. Gebruik altijd je gezonde verstand.
  9. Beweeg na afloop
    Warm jezelf op door milde beweging nadat je uit het water komt om je innerlijke kachel goed op te stoken. Kleed je ook snel weer warm aan. Ben je binnen een kwartier weer lekker warm, dan heb je het goed gedaan!
  10. Voel na!
    Het grootste cadeau komt meestal pas nadat je in het koude water bent geweest. You feel alive! De vrijgekomen endorfines geven je een blij gevoel en zorgen voor veel extra gezondheidseffecten. Na de kou krijgt je immuunsysteem een boost, verbrandt je extra calorieën (altijd handig na de feestdagen), verbetert je bloedcirculatie, gaat je bloeddruk omlaag en worden er meer witte bloedcellen aangemaakt die je beschermen tegen infecties.

 

Kortom, genoeg reden om op 1 januari een verfrissende duik te nemen! En wie weet wil je er na die dag een goede gewoonte van te maken door ’s winters vaker even een koud bad of koude douche te nemen. Door het hele land zijn er verschillende winterzwemclubjes te vinden. Zelf ga ik wekelijks in de buurt van Tiel.

Geniet van je Nieuwjaarsduik en ik wens je een gezond en gelukkig 2022!

 

Er zijn een aantal contra-indicaties om met de kou te trainen, waaronder hart- en vaatziekten, blaas- en nierproblemen, trage schildklier, hoge bloeddruk, koorts of verkoudheid, burn-out en zwangerschap. Raadpleeg bij twijfel of gezondheidsproblemen altijd eerst je behandelend arts.

 

Dit vind je misschien ook leuk...