Ont-wikkeling

In mijn kinderjaren is angst altijd een trouwe metgezel geweest. Dingen die voor anderen in mijn ogen heel normaal waren, maakten mij zo bang dat ik mezelf onzichtbaar maakte. Vaak voelde ik me eenzaam en dacht ik dat ik de enige was of dat niemand mij begreep. Het heeft heel wat voeten in aarde gehad om hier doorheen te werken. Dat is niet altijd makkelijk geweest. Inmiddels heb ik geleerd dat bijna iedereen in meer of mindere mate met angst en onzekerheden te kampen heeft. Angst verlamt je, maakt je klein en houdt je uit de actie. Het fight, flight or freeze principe. Maar als je het doorhebt, kun je het ook gebruiken en oplossen. Alles begint bij bewustwording.

Mijn angst zorgde voor veel onzekerheid, kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Maar ook voor zelfstandigheid en doorzettingsvermogen. Als jong meisje kreeg ik een ongeluk met een van mijn ogen, waardoor ik hieraan min of meer blind werd. Daardoor ging ik mezelf nog onzichtbaarder maken. Toch lukte het me om mezelf staande te houden en mezelf te blijven ontwikkelen.

Als volwassene heb ik een depressie, twee burn-outs, meerdere relatiecrisissen en veel fysieke klachten gehad. Allemaal het gevolg van mezelf wegcijferen en een veel te laag zelfbeeld. Inmiddels ligt die donkere periode gelukkig achter me. De Wim Hof Methode en Voice Dialog hebben hier een belangrijke rol in gespeeld.

Wat al dat vastlopen me heeft opgeleverd is dat ik de klappen van de zweep ken. Daardoor kan ik me goed verplaatsen in de ander die om wat voor reden dan ook nog niet goed in zijn vel zit. Deze mensen wil ik ontzettend graag verder helpen, omdat ik uit eigen ervaring weet hoeveel baat je erbij kunt hebben.

Janine van Dam

Opleidingen

Ik heb door de jaren heen veel krachtige trainingen en workshops gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling waarin ik veel geleerd heb. Niet alleen over mezelf, maar ook over de ander. De afgelopen jaren voelde ik mij als een spons die zoveel mogelijk kennis en ervaring wilde opdoen. En ik ben nog lang niet uitgeleerd. Trainingen en workshops die ik gevolgd heb of nog volg zijn o.a:

 • Ademcoach opleiding Herleva
 • Wim Hof Instructeursopleiding
 • Alchemy of Breath Facilitator training
 • Breath Mastery Fundamentals – Dan Brulé
 • Breathwork Masterclass Level 2 – Kasper van der Meulen
 • YogaBody Breathwork facilitator
 • BAM (Beter ademen methode)
 • NLP Master Practitioner
 • Voice Dialogue en familieopstellingen
 • Dzogchen meditatie bij Jan Geurtz
 • Intuïtief schilderen
 • Stemexpressie
 • Reiki level 1

In 2015 heb ik een ademcoach opleiding gevolgd. Hierin viel voor mij alles samen. Ik werd direct gegrepen door de eenvoud en de positieve kracht van de ademhaling. Er ging een nieuwe wereld voor me open, voornamelijk die van mijn eigen authenticiteit. Voor meer informatie over ademcoaching, klik hier.

Vervolgens heb ik in 2016-2017 de Wim Hof instructeursopleiding gevolgd en succesvol afgerond. Voor het laatste deel van de opleiding ben ik in januari 2017 naar Polen gegaan om daar de echte kou en verdieping van de methode te ervaren.

Coaching

Inmiddels heb ik dus een behoorlijk gevulde, maar vooral opgeruimde rugzak met bagage. Ik voel sterk de behoefte om deze kennis en ervaring te delen en vooral door te geven. En uiteraard om zelf te blijven leren. De ademhaling staat hierbij voor mij centraal.

In de coachingsessies die ik heb gegeven krijg ik altijd terug dat mensen mijn rust, het werkelijk contact maken, overzicht en heldere uitleg van kennis en ervaring erg waarderen. Ik hou dan ook van ‘Jip-en-Janneke-taal’.

Tijdens mijn opleidingen heb ik zo vaak gedacht: had ik dit maar geweten toen ik jong(er) was. Was er toen maar iemand geweest die me dit had verteld en mij onder zijn hoede had genomen. Maar wel op een manier dat ik zelf aan het roer kon zitten. Dat geldt het meest voor de ademcoachopleiding en NLP training. Zo’n persoon wil ik nu zelf graag zijn voor anderen, groot of klein. Waarom wachten met mensen te helpen als ze al volwassen zijn en niet eerder? Patronen en conditioneringen die niet (meer) werken eerder leren doorbreken en vervangen door nieuwe die wel werken. Mijn droom is om mensen daarmee  te helpen en in eenvoudige taal door te leren zichzelf beter te begrijpen. Mensen inzicht te geven in het belang van een goede ademhaling en wat dit fysiek en mentaal met je doet. Mensen leren in hun kracht te gaan staan in het hier en nu, niet bang te zijn voor hun eigen potentieel en de beste versie van zichzelf te worden.

Wil je weten welke coachingsmogelijkheden er zijn, ga dan naar Ademcoaching.