Blogs

(Dis)functioneel ademen beïnvloedt je gezondheid

Ademhalen. Je hoort steeds meer over het belang van een goede ademhaling, maar het onderwerp blijft nog vaak onderbelicht bij de preventie en herstel van ziekte en het optimaliseren van je gezondheid en vitaliteit. Want ademen, dat doe je toch vanzelf?

Hoe je ademt is hoe je leeft

Ademen beïnvloedt namelijk rechtstreeks jouw mentale en fysieke vitaliteit en gezondheid. Hoe je ademt is hoe je leeft. Dat betekent dat je ademhaling altijd een directe weergave is van jouw binnenwereld. Adem je bijvoorbeeld (langdurig) oppervlakkig en snel zonder dat je een zware inspanning levert? Dan bestaat er een grote kans dat je klachten ervaart zoals onrust in je lichaam of geest, spanning, pijn, druk op de borst, stress, slapeloosheid, vermoeidheid, duizelingen, tintelingen, hoofdpijn of migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, bijnieruitputting, darmklachten, angst of neerslachtigheid en disconnectie. Regelmatig ervaren mensen een combinatie van meerdere symptomen. Uiteraard kunnen er andere fysieke, medische of psychische oorzaken zijn, maar de lijst met mogelijke klachten als gevolg van disfunctioneel ademen is lang. Zo’n 8% van de gezonde bevolking blijkt verkeerd te ademen, net als 28% van de astmapatiënten en een groot deel van de COPD‑patiënten. Met ‘verkeerd’ wordt hier ‘niet optimaal’ bedoeld.

 

Disfunctionele ademhaling
Disfunctionele ademhaling

 

Adem als katalysator voor vitaliteit

Disfunctioneel ademen wordt echter vaak over het hoofd gezien wanneer mensen zich met klachten bij de huisarts of Eerste Hulp melden. En dat is jammer, want veel van deze klachten en onnodig lang ziekteverzuim kunnen eenvoudig verholpen of, nog beter, voorkomen worden wanneer mensen zich bewust worden van hun adempatronen en deze te verbeteren. En preventie is natuurlijk altijd beter dan interventie.

Het is belangrijk om eerst een goeie diagnose te stellen en mogelijke oorzaken uit te sluiten. Echter, als klachten aanhouden zonder een aanwijsbare medische oorzaak, en ter voorkoming van (vage) klachten kan een ademcoach helpen je adempatroon te optimaliseren. Ademwerk is geen vervanging voor reguliere therapie, maar kan als katalysator dienen bij voorkoming en herstel van ziekte of bij een coaching proces.

Bewustwording

Een aanhoudende disfunctionele ademhaling kan een eerste signaal zijn dat er klachten kunnen ontstaan. Het gaat om bewustwording. Hoe eerder je dit bij jezelf opmerkt, hoe beter. Wanneer je disfunctioneel ademt blijft je lijf namelijk in een soort ‘aan’ stand staan (ook wel het fight or flight mechanisme genoemd), waardoor er allerlei fysiologische reacties in gang worden gezet, zoals het aanmaken van adrenaline, vernauwen van de bloedvaten, verhogen van de hartslag en bloeddruk en het afremmen van de spijsvertering. Dat is in sommige gevallen heel nuttig en soms zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld bij direct gevaar of kortdurende stress. Maar wanneer dit langdurig aanhoudt en niet verandert, put je je lijf langzaam maar zeker steeds verder uit.

Door te leren optimaal te ademen met een zachte buik vanuit je middenrif (ook wel lage buikademhaling genoemd) ontspannen je lichaam en je geest. Je gaat terug naar je natuurlijke ademhaling. Je hele systeem komt tot rust en in balans, je lichaamscellen krijgen voldoende zuurstof en afvalstoffen worden goed afgevoerd. Ook kom je weer in verbinding met je lijf. Dit heet ook wel het rest and digest mechanisme. Ik leer je technieken die je zelf kunt toepassen op momenten dat je het nodig hebt.

Rem of gaspedaal?

Je kunt de ademhaling dus gebruiken als ontspanning bij stress en angst gerelateerde klachten. Maar omgekeerd kan ook: je energie en vitaliteit vergroten, je (sport)prestaties verbeteren en herstel na het sporten bevorderen. Neem de regie terug over je eigen lichaam en geest en ontdek welke vorm bij jou past.

Eén ademsessie kan de koers van jouw leven al veranderen. Meerdere ademsessies over een langere periode vergroten het gevoel van in balans zijn, geven innerlijke vrede en rust en brengen je terug naar je natuurlijke staat van zijn.

Gediplomeerd ademcoach

Als gediplomeerd ademcoach help ik je graag bij het onderzoeken van jouw unieke adempatroon. Door middel van een ademanalyse en eenvoudige, maar effectieve ademoefeningen leer ik je klachten te voorkomen of te verhelpen. De effecten zijn direct en vaak permanent. Ademsessies versterken je persoonlijke groei en helpen je met persoonlijke doelen behalen.

Ik ben opgeleid tot ademcoach in verbonden ademen, hartcoherentie, de Wim Hof Methode en de Adem je Slank Methode.

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar wat ademhaling jou kan brengen? Of wil je meer weten over jouw unieke adempatroon? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek, laat een ademanalyse doen, of kom naar een van de introductie ademochtenden bij Van der Valk Vitaal in Tiel. Check voor meer informatie de website.

Dit vind je misschien ook leuk...